Nest fokken...

Als je zegt dat je een nestje gaat fokken wordt er vaak positief gereageerd, met ohh leuk. Inderdaad het is ook heel leuk maar heeft natuurlijk ook z'n keerzijde.

Om te beginnen ga je een reu uitzoeken die voldoet aan je eisen, in mijn  geval moet het een reu zijn die een geweldig karakter heeft, gezond is en het liefst ook nog heel mooi is. Vervolgens moet het inteelt coĆ«fficient zo laag mogelijk zijn. Ik ben lid van de Beauceronclub Nederland en die heeft een erorme database (zooeasy) met alle gegevens van Beaucerons uit diverse landen. 

Dan wordt het teefje (Jerel) loops en moet je in de tweede week van de loopsheid de progesteron laten checken om te zien of ze al rijp is om gedekt te worden. In mijn geval kon ik meteen doorrijden naar de door mij uitgezochte reu in Duitsland. Helaas is deze dekking net gelukt en heb gekozen om haar door een andere reu te laten dekken. Vanwege de tijd hebben wij de dekkingen laten verlopen via een dekmeester in Nunspeet. En dan maar wachten of het gelukt is. na 4 weken de echo laten maken, en ja hoor 11 pups gesignaleerd. Uiteindelijk kwamen de pups 3 dagen eerder, deze keer na een dracht van 60 dagen.

Jerel was al twee dagen zeer onrustig en had de dag van de bevalling al diverse malen weeen. Uiteindelijk om 20.55 werd de eerste pup geboren. De eerste duurde lang omdat jerel erg strak was, uiteindelijk kwam het dan, stress natuurlijk of het allemaal goed zou gaan. Als een speer het vlies eraf en Jerel deed de rest. Om 21.07 kwam de tweede. Nummer vijf werd om 22.00 uur geboren, helaas was dit mannetje al dood bij de geboorte, wat een enorme domper gaf want er viel niets meer te redden, en de angst of het met de daaropvolgende wel goed zou gaan. Gelukkig kwam om 22.20 er weer een gezonde pup en zo ging het door tot uiteindelijk om 4.10 de laatste, nummer 11 geboren werd.

Ja dan liggen daar 10 hoopjes pup, de lichtste 270 gram, de zwaarste 450 gram. Gelukkig had jerel voldoende voeding en kwamen ze al snel lekker aan in gewicht. Ze leken en bleken allemaal gezond te zijn wat ook weer een opluchting was. 14 dagen op de bank geslapen, van die hazeslaapjes natuurlijk, en dan eindelijk weer in mijn eigen bed, maar ook daar was het even slapen en weer gaan kijken of alles in orde was. Jerel deed het prima, en de pups openden na een dag of 10 de oogjes en werden steeds bewegelijker. 

Dan over op vast voer, brokjes pap vervolgens tartaar en ander vers vlees, tot op het laatst er 8 kilo vers vlees doorheen ging per dag. 

Gelukkig, zijn ze op een gezonde manier 8 weken oud geworden en klaar om bij hun nieuwe baasjes te gaan wonen.

Ik ga ze missen want je bouwt toch een band op met die kleintjes, wel inmiddels rond de 9 kilo.

Het ga jullie goed rakkers.


| Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.